Ajutor de repatriere decedati (inmormantare)

Ajutor de repatriere decedați: În situația în care defunctul era asigurat (pensionar, salariat în România, titularul unui contract de asigurare în sistemul public de pensii), puteți solicita ajutorul de înmormântare – și pentru situația în care se efectuează repatrierea persoanei decedate din străinătate.

Valoarea ajutor repatriere decedați (înmormântare): Din ianuarie 2018, ajutorul de înmormântare este în valoare de 4162 de lei (cf. Legea 3/2018).

Termenul în care poate fi solicitat. Vă sfătuim să solicitați ajutorul de deces de îndată ce aveți actele necesare, inclusiv certificatul de deces românesc. În prezent, termenul de prescripție pentru solicitarea ajutorului de deces este de 3 ani.

Casa de Pensii. Pentru acordarea lui, trebuie să vă adresați Casei de Pensii la care a fost asigurat defunctul. Pentru situația în care persoana decedată era angajată se va putea solicita angajatorului acest ajutor de repatriere decedați (de înmormântare) – suma aceasta nu este condiționată de niciun alt aspect – fiind valabilă și pentru decesele care au avut loc în afara programului de servici cât și pentru călătoriile efectuate în interes personal.

Termenul de acordare. Termenul legal este de 24 de ore. În realiate, acordarea ajutorului poate dura între 2-3 zile și o lună.

Lista de documente. Documentele de care aveți nevoie pentru obținerea ajutorului de deces sunt (lista este informativă):

(a) CERERE-TIP „pentru acordarea ajutorului de deces” (disponibilă la Casa de Pensii sau pe site-ul acesteia).

(b) Cuponul de pensie (original și copie) sau altă dovadă că defunctul a fost asigurat (de exemplu, extras ReviSal, pentru salariați).

(c) Certificatul de deces românesc (original și copie).

(c) Cartea de identitate sau buletinul solicitantului (copie).

(d) Alte acte civile ale solicitantului, prin care demonstrează relația de rudenie (de gradul întâi) cu persoana decedată, ca de exemplu:

– certificat de naștere,

– certificat de căsătorie

sau

Dacă solicitantul nu este rudă de gradul întâi cu persoana decedată, este necesară o declarație notarială în care să se specifice faptul că a suportat toate cheltuielile privind repatrierea persoanei decedate – înmormântare.

(e) Dovada că solicitantul a suportat cheltuielile de înmormântare (factura fiscală).

Solicitantul trebuie să ridice personal ajutorul de repatriere decedați (de înmormântare) sau poate solicita ca ajutorul să îi fie virat în cont. În caz contrar, poate mandata o altă persoană să ridice, în numele său, valoarea acestui ajutor de repatriere decedați (de înmormântare).

Alte informații referitoare la ajutorul de deces se găsesc pe site-ul CASEI NAȚIONALE DE PENSII PUBLICE.

Informațiile de aici au un caracter general și non-contractual. Pentru informații actualizate, precise și personalizate, vă rugăm să vă adresați instituțiilor abilitate. Accesând această pagină sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului nostru (pentru mai multe detalii, accesați secțiunea TERMENI ȘI CONDIȚII).

 • Seriozitate maximă, ireproșabil, oameni minunați !!! Dumnezeu să vă binecuvânteze !!!

  Julius Cezar Avatar Julius Cezar
  24 noiembrie 2022
 • Va multumesc din suflet pentru tot sprijinul si profesionalismul de care dați dovadă am sa vă recomand cu mare încredere tuturor persoanelor care trec prin momente atât de grele ați fost un sprijin real pentru mine și familia mea . Să vă dea Dumnezeu sănătate și să fiți sprijin și pentru alte familii. Bravo vouă

  Iuliana Birlea Avatar Iuliana Birlea
  2 noiembrie 2023
 • Recomand cu toata caldura.

  Lia Florut Avatar Lia Florut
  25 noiembrie 2019
 • Seriozitate maxima din partea companiei nota 10+.. mulțumim mult!!

  Gabriel Nastase Avatar Gabriel Nastase
  25 noiembrie 2021
 • Ne-au fost recomandati de cineva si am fost foarte multumiti de ei. E un moment de doliu care e deja foarte dificil si care a fost mult mai complicat din cauza crizei sanitare. Am avut noroc sa reusim sa organizam repatrierea chiar in conditiile astea datorita Omega repatrieri. Le multumim mult pentru ajutor.

  Remus Tirdea Avatar Remus Tirdea
  25 noiembrie 2020
 • I would like to thank you for your great service. Everything went well as promised.You gave us a releif at the most difficult time. Thank you all.

  HASAN BAKIMCI Avatar HASAN BAKIMCI
  25 noiembrie 2021
 • Respect pentru toată echipa de la firma Omega! Servicii excelente,comunicare,seriozitate,compasiune și sfaturi utile. Recomand din inimă!

  Bungardean Maria Avatar Bungardean Maria
  22 iunie 2023
 • Servicii de inalta calitate si reactivitate exceptionala! Totul a fost organizat foarte rapid, impecabil si foarte eficient. Service de très haute qualité pour un rapatriement de la France très rapide. Une organisation impeccable et efficace.

  Daniela Muti Avatar Daniela Muti
  22 iunie 2023
 • Nam cuvinte de mulțumire bunica mea a decedat în timpul pandemie in anglia,mulțumesc agenție in primul rand dl-paul ați fost atât de răbdători…❤️

  sali beiha Avatar sali beiha
  25 noiembrie 2020
 • Mulțumim mult de ajutor!

  Roxy Nucu Avatar Roxy Nucu
  25 noiembrie 2020