Apostila de la Haga

Apostila de la Haga

Convenția de la HagaObligativitatea supralegalizării actelor publice (inclusiv apostilarea documentelor de repatriere decedați – certificatul de deces) pentru a fi valabile pe teritoriul altui stat a fost suprimată în cazul statelor semnatare ale Convenției de la Haga (din 5 octombrie 1961)[1]. În prezent, Convenția numără 83 de membri (82 de state, plus Uniunea Europeană)[2].

Convenția de la Haga a fost ratificată de România prin Ordonanța 66/26 august 1999 [3] și a devenit aplicabilă în România începând cu 16 martie 2001[4].

Pe harta de mai jos, țările care aplică în prezent Convenția de la Haga sînt indicate cu culoarea albastru închis (și deci unde se aplică apostilarea documentelor de repatriere decedați)

Apostila de la Haga

Sursa: HCCH

Statele semnatare ale Convenției de la Haga recunosc actele de deces emise de autoritățile publice din statele semnatare ale Convenției, fără să solicite supralegalizarea lor. Singura formalitate necesară într-o țară semnatară a convenției este apostilarea documentelor de repatriere.

Apostila de la Haga

Apostila de la Haga înlocuiește așadar supralegalizarea și este aplicată de autoritățile statelor care eliberează documentul.

Apostila de la Haga

Sursa: HCCH

Apostila de la haga nu este necesară în toate cazurile

Există un număr de țări cu care România a semnat acorduri bilaterale, în baza cărora Apostila de la Haga nu mai este necesară pentru recunoașterea documentelor de repatriere decedați (documentelor de stare civilă) în România. Astfel, pentru repatrierile funerare din FranțaAustria și Ungaria, de pildă nu este nevoie de apostilarea documentelor de repatriere.

Iată lista statelor pentru care Apostila de la Haga nu este necesară în cazul statelor menționate mai jos:

AlbaniaFosta Republica Iugoslava a MacedonieiSerbia
AustriaFrantaSlovacia
Bosnia si HerzegovinaMongoliaSlovenia
BulgariaMuntenegruUcraina
CehiaPoloniaUngaria
CroatiaR.P. Chineza** 
Federatia RusaRepublica Moldova 

Sursa: MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Detalii privind documentele internaționale semnate între România și tările de mai sus, precum și referitor la aplicabilitatea acestora în România se găsesc pe site-ul MINISTERULUI JUSTIȚIEI . Vezi și CNPSV.RO.

Apostila de la Haga și repatrierile către Republica Moldova

Dacă doriți o repatriere din Uniunea Europeană către Republica Moldova, actele obținute în vederea repatrierii vor trebui să poarte Apostila de la Haga. Apostilarea documentelor de repatriere decedați se va face la autoritățile publice locale ale țării în care se emit documentelor.

*****************************

[1] Textul integral al Convenției, în LIMBA FRANCEZĂ.

[2] CONVENȚIA DE LA HAGA, 1961.

[3] ORDONANȚA 66/1999 (Uniunea Notarilor din România). Orodnanța a fost aprobată prin Legea 52/2002 și a fost modificată ulterior prin Legea 202/2010, art. V.

[4] Detalii privind participarea României la Convenția de la Haga: LINK.

Informațiile de aici au un caracter general și non-contractual. Pentru informații actualizate, precise și personalizate, vă rugăm să vă adresați instituțiilor abilitate. Accesând această pagină sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului nostru (pentru mai multe detalii, accesați secțiunea TERMENI ȘI CONDIȚII).

 • Recomand cu încredere foarte serioși

  Ionut Ungureanu Avatar Ionut Ungureanu
  25 noiembrie 2021
 • Nu am cuvinte de mulțumire.Santeti geniali.Ajutorul,calmul si empatia de care a-ti dat dovada mi-au indulcit putin necazul pierderii sotiei mele.Va urez numai bine!

  Iuliu Nicu Avatar Iuliu Nicu
  6 februarie 2024
 • Numai cuvinte de lauda la adresa lor.Datorita lor mama noastră a fost repatriata în mijlocul pandemiei.. Un lucru imposibil devenit posibil,. Niște oameni minunați, Onești si cu foarte bun simț. Va mulțumesc încă o data pentru tot ajutorul și răbdarea acordata.. ???

  d g Avatar d g
  25 noiembrie 2020
 • Vă mulțumim frumos pt seriozitate. Sunteți niște oameni deosebiți. Recomand cu incredere această firmă!!! Vă mulțumim frumos încă o dată pt seriozitatea și promptitudinea de care ați dat dovadă. Multă sănătate!

  Simona Zino Avatar Simona Zino
  25 noiembrie 2020
 • Promptitudine si calitate in oferta serviciilor

  petre doinita Avatar petre doinita
  25 noiembrie 2020
 • Vreau sa va multumesc din suflet pentru tot ce ati facut pentru tata . Totul a fost IMPECABIL !!!????????????

  Marius Boboc Avatar Marius Boboc
  6 decembrie 2023
 • O firma foarte serioasă! S-au ocupat de toate actele, de absolut tot! Am plătit un serviciu in plus, au fost foarre corecți și ne-au trimis repede bănutii înapoi! Recomand!

  Larisa Arghir Avatar Larisa Arghir
  25 noiembrie 2020
 • I would like to thank you for your great service. Everything went well as promised.You gave us a releif at the most difficult time. Thank you all.

  HASAN BAKIMCI Avatar HASAN BAKIMCI
  25 noiembrie 2021
 • Recomand!! Sunt niste oameni deosebiti.

  Sorina Flo Avatar Sorina Flo
  25 noiembrie 2019
 • Profesionalism și compasiune.

  Ramona Tudor Avatar Ramona Tudor
  25 iulie 2022