Apostila de la Haga

Apostila de la Haga

Convenția de la HagaObligativitatea supralegalizării actelor publice (inclusiv apostilarea documentelor de repatriere decedați – certificatul de deces) pentru a fi valabile pe teritoriul altui stat a fost suprimată în cazul statelor semnatare ale Convenției de la Haga (din 5 octombrie 1961)[1]. În prezent, Convenția numără 83 de membri (82 de state, plus Uniunea Europeană)[2].

Convenția de la Haga a fost ratificată de România prin Ordonanța 66/26 august 1999 [3] și a devenit aplicabilă în România începând cu 16 martie 2001[4].

Pe harta de mai jos, țările care aplică în prezent Convenția de la Haga sînt indicate cu culoarea albastru închis (și deci unde se aplică apostilarea documentelor de repatriere decedați)

Apostila de la Haga

Sursa: HCCH

Statele semnatare ale Convenției de la Haga recunosc actele de deces emise de autoritățile publice din statele semnatare ale Convenției, fără să solicite supralegalizarea lor. Singura formalitate necesară într-o țară semnatară a convenției este apostilarea documentelor de repatriere.

Apostila de la Haga

Apostila de la Haga înlocuiește așadar supralegalizarea și este aplicată de autoritățile statelor care eliberează documentul.

Apostila de la Haga

Sursa: HCCH

Apostila de la haga nu este necesară în toate cazurile

Există un număr de țări cu care România a semnat acorduri bilaterale, în baza cărora Apostila de la Haga nu mai este necesară pentru recunoașterea documentelor de repatriere decedați (documentelor de stare civilă) în România. Astfel, pentru repatrierile funerare din FranțaAustria și Ungaria, de pildă nu este nevoie de apostilarea documentelor de repatriere.

Iată lista statelor pentru care Apostila de la Haga nu este necesară în cazul statelor menționate mai jos:

AlbaniaFosta Republica Iugoslava a MacedonieiSerbia
AustriaFrantaSlovacia
Bosnia si HerzegovinaMongoliaSlovenia
BulgariaMuntenegruUcraina
CehiaPoloniaUngaria
CroatiaR.P. Chineza** 
Federatia RusaRepublica Moldova 

Sursa: MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Detalii privind documentele internaționale semnate între România și tările de mai sus, precum și referitor la aplicabilitatea acestora în România se găsesc pe site-ul MINISTERULUI JUSTIȚIEI . Vezi și CNPSV.RO.

Apostila de la Haga și repatrierile către Republica Moldova

Dacă doriți o repatriere din Uniunea Europeană către Republica Moldova, actele obținute în vederea repatrierii vor trebui să poarte Apostila de la Haga. Apostilarea documentelor de repatriere decedați se va face la autoritățile publice locale ale țării în care se emit documentelor.

*****************************

[1] Textul integral al Convenției, în LIMBA FRANCEZĂ.

[2] CONVENȚIA DE LA HAGA, 1961.

[3] ORDONANȚA 66/1999 (Uniunea Notarilor din România). Orodnanța a fost aprobată prin Legea 52/2002 și a fost modificată ulterior prin Legea 202/2010, art. V.

[4] Detalii privind participarea României la Convenția de la Haga: LINK.

Informațiile de aici au un caracter general și non-contractual. Pentru informații actualizate, precise și personalizate, vă rugăm să vă adresați instituțiilor abilitate. Accesând această pagină sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului nostru (pentru mai multe detalii, accesați secțiunea TERMENI ȘI CONDIȚII).

 • Promptitudine si calitate in oferta serviciilor

  petre doinita Avatar petre doinita
  25 noiembrie 2020

  Recomand!! Sunt niste oameni deosebiti.

  Sorina Flo Avatar Sorina Flo
  25 noiembrie 2019

  Very professional company and extremely serios and competent people to ensure the family overcomes such an unhappy moment, very well documented, good advice all along and very reactive 24h a day when contacted. Impeccable service of repatriation, legal papers, transport, every detail is taken care of. Highly recommended. Many thanks again to Paul and Gabi.

  MONICA FLORID Avatar MONICA FLORID
  25 noiembrie 2021
 • Recomand cu încredere foarte serioși

  Ionut Ungureanu Avatar Ionut Ungureanu
  25 noiembrie 2021

  Servicii foarte bune, recomand!

  Dan Moldovan Avatar Dan Moldovan
  25 noiembrie 2021

  Recomand cu toata caldura.

  Lia Florut Avatar Lia Florut
  25 noiembrie 2019
 • O echipa de profesionisti de nota 10. Aveam nevoie urgent sa aduc trupul sotului meu in țară si am apelat la aceasta firma pe care am ales-o la intamplare de pe net. S-au descurcat exemplar in privinta actelor, au fost foarte punctuali si foarte corecti in ceea ce priveste pretul. In pretul lor intra nu doar transportul, ci si toate accesoriile necesare inhumarii (sicriu special de zinc, cruce, acte de repatriere). Le mulțumesc pentru ajutor si ii recomand cu incredere.

  Simona - Evelina Costache Avatar Simona – Evelina Costache
  11 noiembrie 2022

  Mulțumim mult de ajutor!

  Roxy Nucu Avatar Roxy Nucu
  25 noiembrie 2020

  Recomandăm cu toată încrederea! Mulțumim pentru tot sprijinul acordat, pentru empatie, implicare, promptitudine! Repatrierea din Belgia, documentația, asigurarea cheltuielilor auxiliare, vestimentația, comunicarea continuă, totul a fost asigurat cu deosebită implicare!

  Departament Office Avatar Departament Office
  25 aprilie 2022
 • Nam cuvinte de mulțumire bunica mea a decedat în timpul pandemie in anglia,mulțumesc agenție in primul rand dl-paul ați fost atât de răbdători…❤️

  sali beiha Avatar sali beiha
  25 noiembrie 2020

  Chiar dacă am trecut printr-un mare necaz în familie,firma d nului Paul ne-a fost alături atât din punct de vedere sufletesc cât și din punct de vedere logistic. Toate acestea denotă profesionalism și ii recomandăm cu încredere!

  IOAN TEGLAS Avatar IOAN TEGLAS
  25 noiembrie 2021

  I would like to thank you for your great service. Everything went well as promised.You gave us a releif at the most difficult time. Thank you all.

  HASAN BAKIMCI Avatar HASAN BAKIMCI
  25 noiembrie 2021
 • Ne-au fost recomandati de cineva si am fost foarte multumiti de ei. E un moment de doliu care e deja foarte dificil si care a fost mult mai complicat din cauza crizei sanitare. Am avut noroc sa reusim sa organizam repatrierea chiar in conditiile astea datorita Omega repatrieri. Le multumim mult pentru ajutor.

  Remus Tirdea Avatar Remus Tirdea
  25 noiembrie 2020

  Firma Omega a dat dovada de un profesionalism desăvârșit în cazul unei repatrieri din Germania. Recomand cu încredere și menționez ca punctualitatea și seriozitatea sunt cuvintele de ordine ale acestei firme. Vă mulțumesc pentru serviciile de calitate.

  lazarescu razvan mihai Avatar lazarescu razvan mihai
  23 noiembrie 2022

  Doresc să mulțumesc serviciilor Funerarii Omega din Oradea, în particular Domnului Paul, pentru profesionalismul, empatia, atenția la cele mai mici detalii și disponibilitatea pentru serviciile de repatrieri din Elveția în România. Totul sa desfășurat perfect și mai mult decât în conformitate cu cele discutate la Telefon. Cu deosebită Stimă.

  Tiberius Ioan Certejan Avatar Tiberius Ioan Certejan
  25 septembrie 2022
 • Foarte rapid si simplu.

  George Berendei Avatar George Berendei
  25 noiembrie 2020

  Recomand cu cea mai mare încredere….o echipă de oameni minunați și profesioniști

  Anca Tirla Avatar Anca Tirla
  25 noiembrie 2019

  O firmă foarte serioasa cu oameni minunați și cu suflet mare ! Le mulțumesc pentru tot sprijinul fizic și moral ce ni l-au oferit ..apelați cu încredere la aceasta firma .nu veți fi dezamăgiți !

  Georgiana Catana Avatar Georgiana Catana
  25 noiembrie 2021
 • O echipă excelentă! Recomand!

  I. Georgescu Avatar I. Georgescu
  25 noiembrie 2015

  Am avut nevoie de ajutor in repatrierea sotului decedat in Franta. Totul a fost bine sincronizat, multumiri firmei .

  iuliana roman Avatar iuliana roman
  25 iulie 2022

  Servicii excelente! Am folosit compania pentru repatrierea tatalui meu din Belgia, iar compania a intermediat procesul extraordinar. Multumim pentru sprijinul acordat in acele momente tragice pentru familia noastra!

  Dana Ureche Avatar Dana Ureche
  25 noiembrie 2021
 • Mereu acolo când ai nevoie! 💕

  Claudia Balta Avatar Claudia Balta
  25 noiembrie 2021

  Recomand cu caldura aceasta echipa niste oameni minunati care stiu sa discute cu oameni indurerati care nu pun pe primul loc banii ce incearca sa ajute familiile in clipe grele le multumesc din tot sufletul si nu in ultimul rind pretu accesibil o sa ii recomand toata viata le multumesc pentru tot .Dumnezeu sa-i ajute lor si familiilor toata viata sa mai poata ajuta si sfatui si alte familii indurerate.

  Ultra Entertainment™ Avatar Ultra Entertainment™
  25 noiembrie 2020

  Seriozitate maxima din partea companiei nota 10+.. mulțumim mult!!

  Gabriel Nastase Avatar Gabriel Nastase
  25 noiembrie 2021
 • Profesionalism și compasiune.

  Ramona Tudor Avatar Ramona Tudor
  25 iulie 2022

  Seriozitate maximă, ireproșabil, oameni minunați !!! Dumnezeu să vă binecuvânteze !!!

  Julius Cezar Avatar Julius Cezar
  24 noiembrie 2022

  Super colaborare, au stiut sa raspunda la toate intrebarile noastre. Demersurile au fost destul de rapide. Totul a decurs foarte bine. Recomand!

  Ana Gavris Avatar Ana Gavris
  25 iunie 2022
 • Am contactat aceasta firma prin intermediul internetului si ii recomand cu drag. Multumesc echipei in special domnului Paul care ne-a vorbit cu cadura și răbdare in orice moment la orice ora foarte prompt si ni l-au adus pe cumnatul meu din Belgia in foarte scurt timp rezolvand actele si tot ce a fost nevoie. L-am simtit ca pe un prieten care ma simte cu noi si ne ajuta.

  Alina Lupastean Avatar Alina Lupastean
  25 decembrie 2021

  O firma foarte serioasă! S-au ocupat de toate actele, de absolut tot! Am plătit un serviciu in plus, au fost foarre corecți și ne-au trimis repede bănutii înapoi! Recomand!

  Larisa Arghir Avatar Larisa Arghir
  25 noiembrie 2020

  A fost cea mai buna alegere pe care am putut sa o fac. Oameni cu adevarat speciali, empatici si de mare ajutor. Va multumesc pentru tot

  Alexandra Dudau Avatar Alexandra Dudau
  25 noiembrie 2020