Apostila de la Haga

Apostila de la Haga

Convenția de la HagaObligativitatea supralegalizării actelor publice (inclusiv apostilarea documentelor de repatriere decedați – certificatul de deces) pentru a fi valabile pe teritoriul altui stat a fost suprimată în cazul statelor semnatare ale Convenției de la Haga (din 5 octombrie 1961)[1]. În prezent, Convenția numără 83 de membri (82 de state, plus Uniunea Europeană)[2].

Convenția de la Haga a fost ratificată de România prin Ordonanța 66/26 august 1999 [3] și a devenit aplicabilă în România începând cu 16 martie 2001[4].

Pe harta de mai jos, țările care aplică în prezent Convenția de la Haga sînt indicate cu culoarea albastru închis (și deci unde se aplică apostilarea documentelor de repatriere decedați)

Apostila de la Haga

Sursa: HCCH

Statele semnatare ale Convenției de la Haga recunosc actele de deces emise de autoritățile publice din statele semnatare ale Convenției, fără să solicite supralegalizarea lor. Singura formalitate necesară într-o țară semnatară a convenției este apostilarea documentelor de repatriere.

Apostila de la Haga

Apostila de la Haga înlocuiește așadar supralegalizarea și este aplicată de autoritățile statelor care eliberează documentul.

Apostila de la Haga

Sursa: HCCH

Apostila de la haga nu este necesară în toate cazurile

Există un număr de țări cu care România a semnat acorduri bilaterale, în baza cărora Apostila de la Haga nu mai este necesară pentru recunoașterea documentelor de repatriere decedați (documentelor de stare civilă) în România. Astfel, pentru repatrierile funerare din FranțaAustria și Ungaria, de pildă nu este nevoie de apostilarea documentelor de repatriere.

Iată lista statelor pentru care Apostila de la Haga nu este necesară în cazul statelor menționate mai jos:

AlbaniaFosta Republica Iugoslava a MacedonieiSerbia
AustriaFrantaSlovacia
Bosnia si HerzegovinaMongoliaSlovenia
BulgariaMuntenegruUcraina
CehiaPoloniaUngaria
CroatiaR.P. Chineza** 
Federatia RusaRepublica Moldova 

Sursa: MINISTERUL AFACERILOR INTERNE

Detalii privind documentele internaționale semnate între România și tările de mai sus, precum și referitor la aplicabilitatea acestora în România se găsesc pe site-ul MINISTERULUI JUSTIȚIEI . Vezi și CNPSV.RO.

Apostila de la Haga și repatrierile către Republica Moldova

Dacă doriți o repatriere din Uniunea Europeană către Republica Moldova, actele obținute în vederea repatrierii vor trebui să poarte Apostila de la Haga. Apostilarea documentelor de repatriere decedați se va face la autoritățile publice locale ale țării în care se emit documentelor.

*****************************

[1] Textul integral al Convenției, în LIMBA FRANCEZĂ.

[2] CONVENȚIA DE LA HAGA, 1961.

[3] ORDONANȚA 66/1999 (Uniunea Notarilor din România). Orodnanța a fost aprobată prin Legea 52/2002 și a fost modificată ulterior prin Legea 202/2010, art. V.

[4] Detalii privind participarea României la Convenția de la Haga: LINK.

Informațiile de aici au un caracter general și non-contractual. Pentru informații actualizate, precise și personalizate, vă rugăm să vă adresați instituțiilor abilitate. Accesând această pagină sunteți de acord cu termenii și condițiile site-ului nostru (pentru mai multe detalii, accesați secțiunea TERMENI ȘI CONDIȚII).

 • Seriozitate maximă, ireproșabil, oameni minunați !!! Dumnezeu să vă binecuvânteze !!!

  Julius Cezar Avatar Julius Cezar
  24 noiembrie 2022
 • Seriozitate maxima din partea companiei nota 10+.. mulțumim mult!!

  Gabriel Nastase Avatar Gabriel Nastase
  25 noiembrie 2021
 • Ne-au fost recomandati de cineva si am fost foarte multumiti de ei. E un moment de doliu care e deja foarte dificil si care a fost mult mai complicat din cauza crizei sanitare. Am avut noroc sa reusim sa organizam repatrierea chiar in conditiile astea datorita Omega repatrieri. Le multumim mult pentru ajutor.

  Remus Tirdea Avatar Remus Tirdea
  25 noiembrie 2020
 • Nam cuvinte de mulțumire bunica mea a decedat în timpul pandemie in anglia,mulțumesc agenție in primul rand dl-paul ați fost atât de răbdători…❤️

  sali beiha Avatar sali beiha
  25 noiembrie 2020
 • Profesionalism, seriozitate, absolut nimic de reprosat. Recomand!

  Ioana Vaduvescu Avatar Ioana Vaduvescu
  25 octombrie 2022
 • Numai cuvinte de lauda la adresa lor.Datorita lor mama noastră a fost repatriata în mijlocul pandemiei.. Un lucru imposibil devenit posibil,. Niște oameni minunați, Onești si cu foarte bun simț. Va mulțumesc încă o data pentru tot ajutorul și răbdarea acordata.. ???

  A Bliss Avatar A Bliss
  22 octombrie 2020
 • Vreau sa va multumesc din suflet pentru tot ce ati facut pentru tata . Totul a fost IMPECABIL !!!????????????

  Marius Boboc Avatar Marius Boboc
  6 decembrie 2023
 • O echipa de profesionisti de nota 10. Aveam nevoie urgent sa aduc trupul sotului meu in țară si am apelat la aceasta firma pe care am ales-o la intamplare de pe net. S-au descurcat exemplar in privinta actelor, au fost foarte punctuali si foarte corecti in ceea ce priveste pretul. In pretul lor intra nu doar transportul, ci si toate accesoriile necesare inhumarii (sicriu special de zinc, cruce, acte de repatriere). Le mulțumesc pentru ajutor si ii recomand cu incredere.

  Simona - Evelina Costache Avatar Simona – Evelina Costache
  11 noiembrie 2022
 • Recomand cu încredere foarte serioși

  Ionut Ungureanu Avatar Ionut Ungureanu
  25 noiembrie 2021
 • Firmă serioasă, promptă, cu preturi avantajoase și oameni minunați în vreme de necaz ????.

  parus olimpia Avatar parus olimpia
  6 martie 2023